Merhaba arkadaşlar,
Yakın zamanda Amazon satıcı hesabım suspend oldu. Dropshipping yapıyordum ve bu durumun hem moral bozucu hem de ticari olarak zorlayıcı olduğunu çok iyi anlıyorum. Ancak bu yazıda, bu süreci nasıl yönettiğimi, hangi adımları izlediğimi ve hesabımı geri almak için neler yaptığımı detaylı şekilde paylaşacağım. Bu içerik, aynı durumu yaşayanlara rehber niteliğinde olacak.
⚠️ Suspend Neden Olur?
Amazon, müşteri memnuniyetini her şeyin önünde tutan bir platform. Dolayısıyla satıcı politikasına aykırı bir davranışta bulunduğunuzda hesabınızı geçici ya da kalıcı olarak askıya alabiliyor. İşte dropshipping yapanların sıkça karşılaştığı suspend nedenleri:
Amazon’un dropshipping politikasına aykırı uygulamalar
Faturalandırmada tutarsızlık (ürün Amazon’dan değil başka bir yerden direkt müşteriye gidiyorsa ve kutuda başka bir mağazanın bilgisi varsa)
Stok tutarsızlığı ve geç kargo
Yüksek sipariş iptal oranı
Müşteri şikayetleri (özellikle ürün kalitesi, geç teslimat)
Satıcı Performans Metriklerinin bozulması (Late Shipment Rate, Order Defect Rate vs.)
📝 Suspend Bildirimi Geldiğinde İlk Ne Yapmalısınız?
Paniğe kapılmayın. Amazon bu süreçte duygusal değil, belgelerle hareket eder.
Suspend e-mail’ini dikkatlice okuyun. Size neden askıya alındığınızı detaylı olarak açıklar.
Seller Central’a girin ve “Performance Notifications” bölümünden ilgili bildirimi inceleyin.
Genelde sizden POA (Plan of Action) yani Eylem Planı istenir.
📄 Plan of Action (POA) Nasıl Hazırlanır?
POA, Amazon’a neden böyle bir durum yaşandığını, bundan sonra nasıl önlemler alacağınızı detaylı şekilde sunduğunuz bir belgedir.
POA Üç Bölümden Oluşmalı:
Sorunun neden kaynaklandığını açıklama
Bu sorunun çözümü için ne yaptığınızı anlatma
Tekrar yaşanmaması için hangi önlemleri alacağınızı belirtme
🧠 Örnek POA (Dropshipping için):
Sorunun Tanımı:
Dropshipping modeliyle çalışırken, ürünleri gönderdiğim bazı tedarikçiler ürünleri müşterilere benim adım yerine kendi adlarıyla gönderdi. Bu durum Amazon’un “Fulfilled by Third Party” politikasına aykırı olduğunun farkına sonradan vardım.
Sorunun Çözümü İçin Atılan Adımlar:
Hemen bu tedarikçilerle işbirliğimi sonlandırdım.
Yeni tedarikçi olarak, markasız, nötr kutuda gönderim yapan ve benim adımla fatura kesebilen firmalarla anlaşma sağladım.
Mevcut siparişlerim için müşterilerle iletişime geçerek telafi süreci başlattım.
- Tekrar Yaşanmaması İçin Alınan Önlemler:
Artık tüm ürünleri stoklu çalışacağım veya FBM yerine FBA modeline geçmeyi planlıyorum.
Tüm gönderilerde, fatura ve etiketlerin yalnızca benim şirket bilgilerimi içerecek şekilde düzenlenmesini sağlıyorum.
Amazon Satıcı Politikaları’nı tekrar detaylıca inceledim ve belirli periyotlarla kendime hatırlatma sistemi kurdum.
📎 Destekleyici Belgeler Neler Olmalı?
Amazon sizin sadece yazdıklarınıza değil, sunduğunuz kanıtlara da bakar.
Sunabileceğiniz belgeler:
Ürün faturaları (yetkili distribütör veya üreticiden)
Tedarikçiyle yaptığınız sözleşme örnekleri
Kargo takip bilgileri ve ekran görüntüleri
Yeni süreç planlamanızı gösteren iş akış belgeleri
⏳ Yanıt Süreci ve İpuçları
POA’nızı Amazon’a gönderdikten sonra 48 saat içinde yanıt alabilirsiniz, bazen bu süreç uzayabilir.
Reddedilirse, size neden reddedildiğini açıklayan yeni bir bildirim gelir. Bu durumda POA’nızı yeniden revize etmeniz gerekir.
Her yanıtınızda net, kısa, profesyonel ve dürüst olun. Amazon cezalandırıcı değil; düzeltici süreci önemser.
🔁 Hesabım Açılmazsa Ne Yapabilirim?
Eğer birkaç denemeye rağmen hesabınız açılmazsa:
Profesyonel danışmanlık alın (Amazon suspension recovery uzmanları var).
Yeni bir hesap açmayı düşünmeden önce şu riski bilin: Amazon, eski hesapla bağlantılı bilgileri (IP, isim, banka, adres) fark ederse yeni hesabı da kapatır.
FBA modeline geçmeyi düşünün veya farklı bir e-ticaret platformuna yönelin (Shopify, Etsy, Trendyol vb.)
🧭 Dropshipping Yapanlara Tavsiyeler (Suspend Olmamak İçin)
Amazon’un Dropshipping Policy sayfasını düzenli olarak okuyun.
Faturalandırma ve gönderim süreçlerini her zaman sizin adınıza yapacak tedarikçilerle çalışın.
Siparişleri mümkün olduğunca hızlı kargolayın ve takip numarasını sisteme girin.
Müşteri şikayetlerine hızlı yanıt verin, telafi edin.
Başka platformlardan kopyalanan ürün açıklamalarını Amazon’a yapıştırmayın.
Sahte ürün, marka ihlali gibi konularda sıfır tolerans gösterin.
Son Söz
Amazon, büyük fırsatlar sunan ancak ciddi kuralları olan bir platform. Eğer dropshipping yaparak Amazon’da uzun vadeli kalmak istiyorsanız, tüm operasyonlarınızı bu kurallara göre düzenlemeniz şart.
Ben süreci sabırla ve doğru belgelerle yönettim, hesabımı geri aldım. Umarım bu yazı sizin de sürecinize ışık tutar.
Sorusu olan, yorum bırakabilir. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
Selamlar,